Kletvice in psovke Bernard Nežmah
Kletvice in psovke
Bernard Nežmah
17,90 €
Bonus pri naslednjem nakupu = 3,58 €

»Slovenski pravopis (1962) ne omenja niti ene močnejše kletvice, v njem ni najti niti tako osnovnih besed, kakršne so: kurc, pička, fukati. Slovar slovenskega knjižnega jezika je za malenkost manj sramežljiv in v njem najdemo besedo fukati opisano s tremi besedami »vulgarno, spolno občevati«.

Bernard Nežmah,
Kletvice in psovke

»Kako je mogoče, da sploh poznamo in uporabljamo toliko kletvic? Celotna družba je namreč zgrajena tako, da preprečuje preklinjanje. Že v vrtcu in v osnovni šoli poteka skrben proces, v katerem učencem vbijajo v glavo, da določenih besed ne smejo uporabljati. Potem so tu še starši, ki otroke podučujejo, da se sosedi ne sme reči na primer baba. Časopisi, radio in TV imajo plačane lektorje, da poleg gramatičnih napak iz besedil izganjajo tudi vulgarizme in kletvice.«

Nežmah V Kletvicah in psovkah med drugim dokaže, da je marsikatera kletvica slovenskega izvora, čeprav bi puritanski Slovenci izvor kletvic, razen nekaj nedolžnih izjem, radi naprtili sosedom iz ostalih bivših jugoslovanskih republik. Študija je izredno zanimiva tudi za laike. Njim bi bila morda še posebej potrebna, da bi se zavedali, kaj pravzaprav počnejo, ko preklinjajo.

Bernard Nežmah (1961) je za izstopajoče publicistično delo prejel Jurčičevo nagrado v letih 1997 in 2007. Kot avtor je podpisan pod štiri znanstvene in strokovne knjige: Kletvice in psovke, Zrcala komunizma, Jelcinovo Rusijo in Ekosofe. Njegove redne tedenske Pamflete lahko spremljamo v Mladini.

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Bernard Nežmah, Ali Žerdin (fotografija)

Število strani: 214

Leto izdaje: 2011

Dimenzije: 13 x 19.8 x 1.5 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789616693523

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.