Job: roman o preprostem možu Joseph Roth
Job: roman o preprostem možu
Joseph Roth, prevod Ana Jasmina Oseban
9,90 €
Bonus pri naslednjem nakupu = 0,99 €

V svojih delih je z melanholično nostalgijo popisoval življenje med obema vojnama. Job je morda njegov najlepši in v času izida najbolj priljubljeni roman, ki ga je prvič izdal leta 1930, v njem pa se je posvetil predvsem judovski problematiki.

»Dober dan, oče!« je zaklicala, kar sredi strežbe. Do njega se je vedla spoštljivo; doma je bilo drugače. Bržkonega ni imela rada, a saj nikjer ne piše: imej rad očeta in mater, temveč: spoštuj očeta in mater! Pokimal ji je in se umaknil. Odšel je domov. Pomirjen je bil, počasi je hodil po sredini ulice, pozdravljal sosede, se veselil otrok. Še vedno je nosil čepico iz črnega ripsa, do kolen segajoč kaftan in visoke škornje. Toda krila kaftana niso več frfotala in trdo zamahovala ob usnjene golenice. Kajti Mendel Singer se je šele v Ameriki, kjer so vsi nekam hiteli, naučil hoditi počasi. Tako se je sprehajal skozičas v napredujočo starost, od jutranje molitve k večerni, od zajtrka k večerji, od zbujanja k snu. Vsako popoldne se je ob uri, ko bi doma k njemu prihajali učenci, zleknil na žimast kavč, za kakšno urico zadremal in sanjal o Menuhimu. Nato je malce prebiral časnik. Slednjič se je odpravil v trgovino družine Skowronnek, kjer so prodajali gramofone, plošče, notne zvezke in pesmarice, kjer se je igralo in pelo. Tam so se zbirali vsi starejši prebivalci četrti. Pogovarjali so se o politiki in si pripovedovali anekdote iz domačih krajev.

Avstrijski pisatelj in novinar Joseph Roth(2. september 1894–27. maj 1939), sodobnik in prijatelj Stefana Zweiga, se je rodil v judovski družini v vzhodnogalicijskem mestu Brody, tedaj delu avstroogrskega imperija. Odraščal je ob materi in njenih sorodnikih, saj je oče izginil še pred njegovim rojstvom in ga ni nikoli spoznal. V Lvovu ter na Dunaju je študiral filozofijo in nemško književnost, nato se je v Berlinu zaposlil kot novinar. Po Hitlerjevem vzponu se je preselil v Pariz, kjer je leta 1939 tudi umrl. V svojih delih je z melanholično nostalgijo popisoval življenje med obema vojnama. V slovenščino so prevedeni njegovi romani Beg brez konca (1966), Radetzkyjeva koračnica (1982), Kapucinska grobnica (1984), Tarabas (1998). Eno izmed njegovih najuspešnejših del je Job: roman o preprostem možu, ki ga je prvič izdal leta 1930, v njem pa se je posvetil predvsem judovski problematiki.

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Joseph Roth, Ana Jasmina Oseban (prevod)

Število strani: 160

Leto izdaje: 2014

Dimenzije: 13 x 19.8 x 1.2 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9799616922395

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.