Najprej kultura, potem pa zdravje Tadej Meserko
Najprej kultura, potem pa zdravje
Tadej Meserko
19,90 €

Meserko v esejistični zbirki Najprej kultura, potem zdravje (Ebesede, 2019) razmišlja o kulturi v različnih oblikah, od tiste v najširšem pomenu, v kateri kultura kaos pregnete v logos in zadeve razumsko postavlja v red, do vsakdanjih, neredko banalnih primerov, v katerih pridejo na površje različne situacije iz običajnega življenja, včasih absurdi, drugič osebne zadrege. Avtor vidi kulturo oziroma umetnost kot enega od stebrov sonaravnega razvoja družbe, piše v obrazložitvi.

"Na Facebooku vidiš največ nekonsistentnosti, ki samoreflektira celokupno družbeno disfunkci­onalnost. Ni treba veliko, da se bo potrdil naslednji vzorec. Pojdite na profil kogar koli, in verjetno bo šlo samo za vprašanje časa, kako dolgo boste morali obračati kolešček za drsenje po strani.Sosledje gre nekako takole. Zadnja objava je neka večerja, na kateri je bil posameznik, očitno v nekoliko boljši restavraciji, po možnosti je na sliki jed, ki ni ravno običajna. Komentar je: »Božansko, super, unikatno, nedosegljivo, res oh in sploh.« Predzadnja objava je odhod na neko potovanje in fotografiranje ob neki znamenitosti. Spet, kako je vse skupaj najboljše, kar je možno, da česa takega človeške oči še niso videle in kamere niso zabeležile – skratka, sami presežki. Objava pred tem bo morda fotografija nekega osebnega uspeha, morda se je oseba udeležila nekega teka in se sedaj slika na cilju ali s priznanjem in ob tem spet piše, kako da je šlo za neprecenljivo izkušnjo, za doseganje ideala in preseganje samega sebe. Takšne in sorodne objave si še sledijo in potem na vsakih deset objav običajno sledi neka modrost, v smislu, ni vse v materialnem, duhovno je tisto, kar zares šteje. V tistem trenutku se začnem spraševati, ali je to osebo zadela kap ali je res samo zelo nekonsistentna in ne razume neskladja, v katero se je zapletla. Kako lahko cele dneve govori o presežkih, vezanih na materialno, potem pa vsake toliko časa to negira z neko izjavo Bude, dalajlame ali kakšnega vzhodnjaškega misleca?"

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Tadej Meserko

Število strani: 150

Leto izdaje: 2020

Dimenzije: 19 x 27 x 1.5 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789617022278

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.