Nepoboljšljivi optimist Stevan Dedijer
Nepoboljšljivi optimist
Stevan Dedijer, prevod Petra Vidali
24,90 €

Avtor Stevan Dedijer (Sarajevo 1911 – Dubrovnik 2004), brat znanega zgodovinarja Vladimirja Dedijerja, je imel zelo razburljivo življenje. Bil je fizik, novinar, vojak in padalec, diplomat, obveščevalec, znanstvenik, univerzitetni profesor, član Švedske akademije znanosti, poliglot, utemeljitelj koncepta poslovnega obveščanja (business intelligence) ...

Rodil se je v družino enega od vodij tajne organizacije Črna roka, ki je pripravila sarajevski atentat na avstrijskega nadvojvodo Ferdinanda. Življenjsko pustolovščino skozi 20. stoletje je začel s šolanjem v Rimu; 1929 je emigriral v ZDA in na princetonski univerzi diplomiral iz teoretične fizike. Tam ga je ujela druga svetovna vojna; kariero v OSS, predhodnici CIE, mu je preprečilo dejstvo, da so ga razkrinkali kot komunista. Priglasil se je k ameriški 101. zračni diviziji, kjer je od 1942 do 1945 služil kot padalec in telesni stražar generala Taylorja. Po vrnitvi v Beograd in različnih novinarskih in napol diplomatskih misijah ga je nova oblast kot fizika vključila v projekt »Titove« atomske bombe. Potem si je s kritiziranjem komunističnega režima in Tita si je prislužil profesionalno in osebno degradacijo. Šest let in štirinajst prošenj je bilo potrebnih, da si je vendarle izposloval potni list in odšel najprej na Dansko, na Inštitut za teoretično fiziko Nielsa Bohra. Nazadnje je na univerzi v švedskem Lundu kot svetovno priznan strokovnjak za zbiranje poslovnih informacij ustanovil Inštitut za raziskovalno politiko, svoje poslanstvo pa nadaljeval tudi po upokojitvi, vse do visoke starosti.

Na začetku devetdesetih let je kot dejaven intelektualec s svojimi javnimi nastopi nedvoumno obsojal Miloševićev režim in se distanciral od njega in njegovih velikosrbskih namer:

»Zelo malo danes živečih ljudi je zamenjalo toliko ideologij, držav, poklicev in kultur ter družin, kot sem jih jaz. Pred tistimi, ki živijo ‚kot ovce‘, sem v bistveni prednosti, ker me ne vežejo ideje, ki jih tvorijo nacije, ideologije, jeziki ... Vse te prelome v mojem življenju je sprožila poglavitna sila: moja vedoželjnost do vsega, sebe, človeštva, vesolja, in vprašanja, od kod prihajamo.«

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Stevan Dedijer, Zdravko Duša (urednik), Petra Vidali (prevod), Irena Androjna Mencinger (lektura)

Število strani: 256

Leto izdaje: 2021

Dimenzije: 16 x 23 x 2 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789617022537

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.