Prafašizem Umberto Eco
Prafašizem
Umberto Eco
6,00 €

Fašizem (...) te udari po glavi, s katere koli strani gledaš nanj. 
— Luis Adamič, 1932

Ecov govor Večni fašizem je bil predstavljen na simpoziju, ki sta ga organizirala italijanski oddelek in francoski oddelek na Univerzi Columbia, 25. aprila 1995, ob praznovanju osvoboditve Evrope. Besedilo z naslovom Ur-Fascism je bilo objavljeno v reviji The New York Review of Books (22. junij 1995). V avgustu 1995 je bilo besedilo z manjšimi spremembami prevedeno v italijanščino, kasneje še v druge jezike in se je nato hitro razširilo po svetu. Slovenski prevod je bil objavljen v Razgledih 2. avgusta 1995. Govor je bil namenjen ameriškim študentom in je bil izveden v obdobju, ko je bila Amerika šokirana po bombnem napadu v Oklahoma Cityju (19. aprila 1995), v katerem je bilo ubitih najmanj 168 ljudi in več kot 680 ranjenih, in ob odkritju dejstva, da so v Ameriki obstajale skrajno desne organizacije.

Verjetno pa nihče ni opisal značilnosti fašizma ali urfašizma oziroma večnega fašizma, kot mu pravi Umberto Eco v eseju, objavljenem pred dobrega četrt stoletja v reviji The New York Review. Njegove besede so srhljivo preživele zob časa in se zdijo danes še bolj relevantne kot takrat, ko so bile napisane. Vsem, ki so v zadnji izdaji z Dražgošami sprovociranega slovenskega prepiranja o fašizmu in antifašizmu cinično postavljali vprašanje, kaj je to fašizem, svetujem, naj preberejo Ecov tekst. Večkrat.
— 
Matjaž Gruden, Večer, 17. 1. 2022

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Umberto Eco

Število strani: 60

Leto izdaje: 2022

Dimenzije: 14.2 x 19 x 0.5 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789617022643

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.