Srebrnik Alojz Ihan
Srebrnik
Alojz Ihan
12,90 €
Bonus pri naslednjem nakupu = 2,58 €

Otroci spijo

Tiho, da se ne zbudijo otroci,
še bolj tiho, da jim ne osujete sanj;
ne loputajte z vrati, sezujte si škornje,
ne rožljajte z bajoneti, odpeljite na odpad topove;
nič bomb, nič zgodovinskih premikov,
nič škripanja s pohištvom,
bodite tiho, otroci spijo!

Alojz Ihan, zbirka Srebrnik

»Srebrnik je začel nastajati v nekem poletju, ko so se začele dolge, dolge počitnice in so me opravljeni izpiti po prvem letniku medicine pustili zmagoslavnega, a hkrati tesnobno praznega. Bilo je kot črna luknja maratonca, ki se sesede v travo in nemočno ožet do pepela izgorelega adrenalina strmi v prazno nebo. A glej vraga, nebo ni bilo prazno, kot je pričakoval pogled, ampak se je naenkrat začelo krušiti v stotine pisanih ogledalc. Moja nemoč in molčanje sta pognala kalejdoskopski vrtiljak nad mojo glavo in potem je v tistem letu pred Srebrnikom vsakodnevno nastala vsaj ena pesem ali osnutek. Mimogrede, med študijskimi poglavji anatomije in fiziologije, navidez brez posebne resnosti a hkrati s strastjo, ki jo ni ustavila nikakršna večerna zabava in nikakršen medicinski izpit izpit naslednjega dne. Šele kasnejši pogovori s starejšimi kolegi-pesniki so mi dali vedeti, da je bila tista pesniška strast nekaj izjemnega. Ampak hkrati je bilo vse do izida Srebrnika to moje naravno stanje in dihanje. Potem so se usule nagrade, Srebrnik je postal mali čudež in njegov avtor nekakšen pesnik. Jaz pa sem vse to gledal.« (Alojz Ihan)

Alojz Ihan (1961) je pesnik, urednik in zdravnik, redni profesor medicinske mikrobiologije in imunologije na medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Za pesniško zbirko Srebrnik je lata 1986 dobil nagrado Prešernovega sklada, za Južno dekle pa leta 2006 Jenkovo nagrado. Bil je urednik zbirke Aleph in je avtor številnih poljudnih medicinskih knjig.

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Alojz Ihan

Število strani: 112

Leto izdaje: 2011

Dimenzije: 13 x 19.8 x 0.9 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789616693530

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.