Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška Marko Zorko
Zapiski Gerte Kuper in Skrivni dnevnik Janeza Drnovška
Marko Zorko
17,90 €
Bonus pri naslednjem nakupu = 3,58 €

»Da ne pridem iz vaje, vsako jutro nekoliko vladam. Danes sva z Arturjem vadila načelo svobodne ubogljivosti. Jaz ukažem: Ali prideš sem ali ne! On pa pride ali pa ne, tako da kar dvakrat uboga.«

Dr. Janez dr. Novšek

 


»Marko Zorko, pripadnik stare hipijevske šole, je seveda politično nekorekten. Tisto, kar so bili zgodnji Buldožerji v rock'n'rollu, je bil Marko Zorko v novinarstvu. Kar je Diareja v svetu likovnih podob, je bil Zorko v svetu besed. Težko pa razvozlamo histomatsko protislovje, da je Zorko pisal za Komunista. Zagotovo v njegovi zapuščini ne bomo našli pojasnila, da je v zadnji letnik Komunista (ali v zadnji CK – to je pravzaprav vseeno) vstopil, ker je želel biti ob razpadu enostavno zraven. Morda gre prej za nek partijski mazohizem. Če je bila partija nekaj desetletij sadistična, je zvijačnost dialektičnega uma v letih sestopanja z oblasti na površje navrgla tudi elemente mazohizma. In Zorko je bil poklican, da heretični bič satire uporabi za zadovoljevanje partijskih mazohističnih potreb. Jasno, ob tem je kdaj udaril tudi mimo. Torej je udaril po tistih, ki bi še vihteli bič sadizma.

A Zorko, preoblečen v haljo upokojene učiteljice Gerte Kuper, v Komunistu še ni dosegel zenita politične nekorektnosti. Na Everest se je povzpel kakšnih sedem let pozneje, ko je v Razgledih pisal Skrivni dnevnik Janeza Drnovška.«

Ali Žerdin

 

Marko Zorko (22. 9. 1944–21. 1. 2008) je večino poklicne poti prebil v vlogi novinarja in redaktorja na Radiu Slovenija, v spominu odzvanjajo Štefkin kot, Naš gost, Naši kraji in ljudje, Točno opoldne  .... Pisal je za časopise Komunist (1988, 1989), Razgledi (1995, 1996), Sobotna priloga Dela (1993–2006), Dnevnik (2007) in Mladina (2007, 2008). Leta 1991 je dobil Tomšičevo nagrado. Za časa njegovega življenja sta izšli knjigi Mein Kampf (2001, druga izdaja 2011) in Knjiga mrtvih (2007). Po Mladenu Dolarju je pisanje Marka Zorka najboljše, kar je kdaj napisala slovenska roka.

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Marko Zorko, Jedrt Jež Furlan (spremna beseda), Ali Žerdin (spremna beseda), Ljubo Vukelič (fotografija)

Število strani: 228

Leto izdaje: 2014

Dimenzije: 12.9 x 198 x 1.8 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789616922340

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.